River trecking

Så om rivertreckingen vi gjorde i Kinabatangan floden, den varade i ungefär 3 dagar (kom dit på eftermiddagen och åkte på förmiddagen). Men hur som helst, jag och Johan åkte dit med ett svenskt par som vi träffade i Sandakan, vi blev upphämtade på vårt boende. 
Det första som hände när vi kom till floden var att äta en sen lunch och sedan ut på en river cruise. Vi såg en del djur men mest var det olika arter apor. Vi åkte längs med floden och kollade läget lite, det var jättehärligt väder och solen värmde lite, i slutet så gick den ner så då blev det kallare. 
När vi var tillbaka så var det middag innan det var en night cruise som väntade. Denna gång så var det alltså helt kolsvart när vi åkte och de flesta djuren sov ju självklart. Aporna söker sig innåt i skogen när det skulle sova sa vår guide men vi såg lite annat, till exempel en Viper som är en orm, denna orm är väldigt giftig, har för mig att det är en av de giftigaste som finns (?) som tur var så sov den bara. Vi såg även lite fåglar som sov, spindlar och ja allt möjligt. 
Morgonen där på började redan vid 5:45 då det var en morning cruise som väntade följt av en jungeltrecking. Så vi åkte väldigt tidigt på morgonen, det var fortfarande mörkt men solen kom upp ganska snabbt. Det var så fint på floden med dimman som låg tjock och allt var helt tyst, så mysigt. Vi käkade frukost i båten innan vi gick in i djungeln. När vi vandrade runt körde en annan kille bort båten till ett annat ställe där vi hoppade på igen. Inne i djungeln såg vi också massa häftiga djur, små som stora. Det häftigaste var dock att vi såg vilda orangutanger, att se en är hyfsat vanligt men vi såg tre, varav en var en liten bebis, det är inte så vanligt då de brukar försöka gömma barnen långt bort och de tycker heller inte om vattnet då de inte kan simma. Men att se de vilda sitta uppe i ett träd och försöka få barnet att somna var riktigt häftigt. Jag lyckades tyvärr inte få några bilder på dem, de satt alldels för högt upp i träden för att det skulle kunna bli något bra.
 
Efter den leriga turen så satte vi oss i båten igen, åkte tillbaka till gården, sov ett tag, käkade lunch spelade kort och åkte sedan ut på en river cruise igen, denna gång till andra delar av floden. 
Denna gång såg vi också endel apor, de vi såg flest av var dem med stora näsor, det svenska namnet för dessa är näsapor. Precis som det låter så har de väldigt stora näsor och är väldigt runda om magen. Vår Guide sa att detta var på grund av att de äter en speciell växt som egentligen är giftig, denna gör så att magen svullnar. 
Det var så kul att se dessa apor då när vi gjorde det för det verkade som att de var väldigt lekfulla just då. Hoppade mellan träden, sprang upp och ner för stammarna och mellan grenarna, så härligt. Vi fick även se när de tog satts, hur de gungade fram och tillbaka på ett träd för att sedan hoppa över till nästa. 
 
Det är lite svårt att se på den första bilden men på andra ser man bättre. Det är iallafall på näsaporna som hoppas mellan träden, det var väldigt svårt att fånga på bild.
Kvällen sedan var det en night walk, vi gick alltså i djungeln när det var kolsvart. Jag var glad för att slippa se några ormar och stora spindlar men vi såg lite mindre spindlar, myror som var 3 cm stora och endel andra småkryp. Jag var nära på att backa ur, jag trodde det skulle vara ormar och grejer (vilket vår guide sa att det kunde vara men det var inte så illa. 
Morgonen därpå började även den vid 5:45 med en river cruise. Vi såg i princip samma djur denna gång, tyvärr inga krockodiler, frukost åt vi dock när vi dock när vi kom tillbaka denna gång och sedan blev jag och Johan skjutsade till busstationen för att ta bussen ner till Semporna. 
Denna upplevlese är svår att få ner på ord men jag rekommenderar verkligen alla som har möjlighet till att göra det. Det var så kul att se alla djuren ute i det vilda, fria, ingen fångenskap. Det var även riktgit härligt att vi faktiskt fick bo med en familj där. Den äldsta systern var värden och hennes yngre bröder var våra guider, hennes man fångade fisk och hennes mamma bakade. Alla gjorde sitt, allt var närproducerat på ett eller annat sätt. De hade egna kycklingar som fick växa upp minst 7 månader, de hade egna ankor som värpte äggen de åt, de hade egna bananplantor så därifrån kom ju självklart bananerna. Allt detta fick vi leva med, och visst det var lite myror i rummen och det var inte det finaste jag har varit med om men hela atmosfären och upplevelsen var så härlig och verkligen värt det. 
Här är en av bröderna som var vår guide, jag blev så amazed över deras kunskap om alla djur. De kunde se en fågel bara några sekunder och visste direkt vilken det var. Det märks att de har vuxit upp runt floden och gjort liknande saker hela deras liv. Det var underbart och häftigt att få vara en del av deras vardag i några dagar!